Over urnen

Biologisch afbreekbare urnen:

De urn is sterk genoeg om vervoerd te worden maar zal zodra deze begraven is, na verloop van tijd opgenomen worden in de aarde. Doordat de urn op lage temperatuur verwarmd wordt, wordt de klei gedroogd, maar niet gebakken. Wanneer de urn in aanraking komt met water zal de klei verpulveren, waardoor de as wordt vrijgegeven aan de aarde.

Raku urnen

Raku stoken is een van oorsprong Japanse techniek waarbij het glazuur van een urn (sterk) craqueleert. De geglazuurde urn wordt in een hout- of gasoven zeer snel tot op een temperatuur van ca. 1000 °C gebracht. De urn wordt uit de oven gehaald en aan de buitenlucht blootgesteld. Door de snelle afkoeling gaat het glazuur craquelé vertonen. Vervolgens wordt de urn in een zaagselton gelegd. Het zaagsel ontbrandt en veroorzaakt rook. De rook trekt in de craquelé. Het craquelé en niet geglazuurde delen worden zwart door de rook.

Pitfire urnen

Pitfire stoken, is stoken van urnen in een kuil gevuld met zaagsel en hout. Het hout wordt aangestoken en na een bepaalde tijd wordt de kuil afgedekt. Na het opbranden van het hout worden de kuil weer opengemaakt. Pas dan wordt zichtbaar wat de vlammen met de urnen hebben gedaan. Op bepaalde plekken zal de urn door het vuur zwartgekleurd zijn, op andere plekken blijft juist de kleur van de klei zichtbaar.

Aardewerk en steengoed

Keramische urnen kunnen op twee manieren gemaakt worden, als aardewerk of als steengoed urn. Voor aardewerk urnen wordt aardewerk klei en aardewerk glazuur gebruikt. Deze urnen zijn geschikt voor binnen gebruik, de klei en het glazuur zijn poreus en dus niet waterdicht. Hierdoor zijn deze urnen niet bestand tegen regen en vorst. Steengoed uren worden gemaakt van steengoed klei en steengoed glazuur. De urnen worden gebakken op een hogere tempratuur. De klei wordt hierdoor steenachtig en daardoor waterdicht. De urnen kunnen hierdoor ook buiten staan en zijn bestand tegen regen en vorst.

Persoonlijke urn

Naast de hieronder getoonde urnen, kan ik in opdracht ook persoonlijke urnen maken. In overleg kan onder andere de grootte, vorm, decoratie, kleur en stooktechniek naar wens gekozen worden. Neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.